torsdag 16 februari 2012

Lastfartyg sjunker utanför Öland

Just nu kämpar kustbevakningen med att hindra fartyget från att sjunka.
-Oljan är det värsta, även om det är en relativt liten mängd, säger Jonas Anderson, förste kustbevakningsinspektör, till Aftonbladet. Det gilbraltarflaggade lastfartyg Phantom lade ut från Oskarshamn i går kväll. Fartyget var lastat med timmer och passerade Ölands norra udde då det plötsligt fick slagsida.
-Korta förhör med besittningen pekar på att surrningen runt timmerlasten hade släppt, vilket har lätt till en förskjutning av lasten, säger Jonas Anderson.

Evakuerades vid midnatt
Enligt kustbevakningen bedömde besättningen att situationen var så allvarlig att de ville. De evakuerades med helikopter vid midnatt. Kustbevakningen har skickat två styrkor till området. Den första enheten lyckades få en tross över de havererade fartyget för att förhindra att fartyget driver på land.
-Det är en liten båt som har ett litet snöre runt fartyget för att det inte ska driva på land. Vid 09 kommer vi få dit våra stora bogserbåt 003, hon kommer hålla fartyget helt stilla.

Grunt Vatten
Kustbevakningen håller båten på grunt vatten någon sjömil utanför Ölands norra udde.
-Det är för underlätta bärgningsarbetet om båten skulle totalhaverera, säger Jonas Anderson.
Den störta faran är att fartyget ska läcka olja. Ombord finns det 31 kubik dieselolja, vilket är en relativt liten mängd enligt Kustbevakningen. man har nu skickat ute flera miljöskyddsfartyg för att bevaka utvecklingen.
-Målet är att kunna få in henne i en kaj, där vi kan surra henne med vajrar och tömma henne på vatten., säger Jonas Anderson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar