torsdag 10 maj 2012

Coco Chanel

Coco Chanel var en fransk modeskapare och blev en av modevärldens främsta ikoner. Med sin starka ambition om att ge kvinnor samma frihet som män skapade Chanel ett mode som var praktiskt, bekvämt och elegant. 


Bakgrund
Coco Chanel, egentligen Gabrielle Bonheur Chanel, föddes år 1883 på ett fattigsjukhus i den lilla franska staden Saumur. Chanel var dotter till en gårdfarihandlare, som övergav familjen vid tidig ålder, och växte därför upp med sin mor, Jeanne Devolle, som arbetade som tvätterska.

År 1895, när Chanel var 12 år, avled hennes mor i tuberkulos. Hennes far skickade hennes två bröder ut som lantarbetare och de tre döttrarna till ett dystert kloster för föräldralösa. Livet på klostret var hårt, sparsamt och disciplinkrävande, för Chanel och hennes två systrar, men de hade alltid den katolska tron att vända sig till. Vid 18-års ålder var Chanel tillräckligt gammal för att lämna klostret och flyttade därför till ett pensionat, som avsatts för katolska flickor i staden Moulins.

Under sina sex år på klostret hade Chanel fått en stor kunskap om sömnad, vilket resulterade i att hon började arbeta som sömmerska i tonåren. När Chanel inte hade nål och tråd i handen sjöng hon i en kabaré, som besöktes av kavalleriofficierare. Det var vid denna tidpunkt som Gabrielle fick namnet ”Coco”, ett namn som möjligen kom från en sång hon sjöng. Under sin tid som varietésångerska, 1905- 1908, lärde Chanel känna flera förmögna officierare och affärsmän. En av hennes älskare var Etienne Balsan, en rik och ung hästuppfödare. En annan var den förmögne engelsmannen Arthur ”Boy” Chapel, som bodde i Frankrike. De båda männen hjälpte henne först att starta en modebutik i Paris, där hon sålde hattar. Därefter utvidgade hon verksamheten till de fashionabla kommunerna Deauville och Biarritz. Från denna företeelse var inte steget långt till att öppna en riktig modistsalong. Chapel finansierade den och hjälpte henne att finna kunder i Paris.


Den "lilla svarta" klänningen.
Framgång
Efter första världskriget blev Chanels enkla och praktiska kreationer allt mer populära. ”Det glada 20-talet” blev den franska modeskaparens första storhetstid. Korta kjolar, cardigandräkter i tunn ulljersey och avslappnad stil gick hem bland kvinnor som var vana vid tidigare decenniers hårt strama mode. Chanel skapade även den klassiska ”lilla svarta” klänningen, den populära parfymen Chanel no 5 och det maskulina dammodet. Redan vid denna tidpunkt var Chanel legendarisk runtom i världen. Hennes karriär gick uppåt och hon umgicks med dåtidens största kändisar, som Picasso, Stravinsky och Cocteau.


Det sista kapitlet av modeskaparens liv
År 1939-1954 var modehuset Chanel stängt, och Chanel själv drog sig tillbaka i Schweiz för att 1954 göra stor comeback, med en bandkantad dräkt i tweed. Hennes nya kollektion mottogs inte väl av parisarna, men hennes återvändande till modevärlden uppskattades däremot av hennes trogna kunder från USA och England.

I början av 1971, när Chanel var 87 år gammal, var hon trött, sjuk och sliten. Trots detta följde hon sitt vanliga schema och var mitt uppe i ett arbete med en ny vårkollektion. Söndagen den tionde januari avled Coco Chanel på Hotel Ritz, där hon hade bott i mer än 30 år. Än idag är Chanel en stor modeikon och hon kommer alltid att förknippas med nytänkande, kreativitet och befrielse från något tungt och besvärligt att bära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar