torsdag 10 maj 2012

Eminem

Marshall Bruce Mathers III, mer känd som Eminem, föddes 17 oktober 1972 i Detroit, Michigan och är en känd rappare. Eminem hade en tuff uppväxt som han ofta rappar om. Han blev mobbad i skolan och en gång så hårt misshandlad att han låg i koma i 10 dagar. När Eminem var 14 år var han med på albumet Steppin' On To The Scene EP. Han sjöng 3 av låtarna och de 3 andra låtarna sjöngs av Chaos Kid. Eminem är den största vita rapparen genom tiderna. Han har arbetat med väldigt många artister sedan hans stora genombrott 1997 med albumet The Slim Shady LP. Han har bland annat samarbetat med 50 cent, Elton John och Dr. Dre. Dr. Dre har länge varit Eminems mentor och hjälpt Eminem. År 2001 spelade Eminem in filmen 8 mile. Efter att Eminem släppt albumet Encore fick han avbryta en länge planerad turné tillsammans med 50 Cent och Dr. Dre. Andledningen till det var att han var tvungen att söka hjälp mot sitt missbruk av sömnmedel. 

År 2006 blev Eminems bästa vän Proof mördad utanför en klubb i Detroit. Han blev skjuten i huvudet och dog sedan på sjukhuset. Eminem tog detta väldigt hårt och slutade rappa och började ta droger som Metadon och Valium. Han var väldigt nära döden efter en överdos men klarade sig. Han fick nu söka hjälp mot missbruk igen. Efter att ha blivit ren från drogerna började han rappa igen och släppte albumet Relapse där han dissar kändisar såsom Michael Jackson, Lindsay Lohan och Britney Spears. På svenska heter albumet Återfall, och det var precis var det var. Eminem hade inte kunnat hålla sig borta från drogerna och fick ännu en gång hjälp. 

Eminem live i Detroit.
År 2010 släppte Eminem albumet Recovery. Han rappar mycket om sin familj och vänner och även om att han har lämnat drogerna bakom sig. Det finns även teorier om att Eminem berättar om hur han har tagit tillbaka sin själ som han sägs ha sålt till djävulen. Med det menas att han skrivit kontrakt med organisationen Illuminati. Han bytte sin själ (lät Illuminati kontrollera te.x. vad Eminem sa i hans låtar) emot pengar och berömmelse för att hjälpa sin familj genom fattigdomen. Han har länge sagt att han ångrar sig men måste fortsätta på grund av kontraktet. I Recovery tros han han tagit tillbaka sin själ (det vill säga kontrollen över sig själv) ifrån Illuminati och rappar om vad han vill och tycker är viktigt. Det ryktas nu om att Illuminati är rasande på Eminem och planerar på att avsluta hans karriär eller till och med döda honom. En annan rappare som tros ha tagit tillbaka sin själ ifrån Illuminati är 2pac. 2pac mördades år 1996 och det ryktas om att Illuminati var inblandade i mordet. 2011 släppte han albumet Hell: The Sequel tillsammans med Royce da 5'9. Det ryktas nu om att Eminem ska släppa ett nytt album 2012. Eminem har tre döttrar, varav två adoptiv döttrar. Han rappar mycket om dem i Recovery. Med över 80 miljoner sålda album sedan 1995 räkans han som den största rapparen genom tiderna.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet Filip! Jag lärde mig en massa nya grejor om Eminem tack vare den här texten.

    Peace :)

    SvaraRadera
  2. bra jobbat lippo! tack för faktan ;)

    SvaraRadera