torsdag 10 maj 2012

New York


New York – staden som aldrig sover, ligger på östkusten och är USA:s största stad. New York heter egentligen New York City för att skilja den från delstaten New York. Man brukar även kalla New York för ”The Big Apple”.

New York består av fem stadsdelar, nämligen Manhattan, Brooklyn, Queens och Staten Island. Manhattan ligger mitt i New York. Det är en ö med Hudsonfloden på ena sidan och East River på den andra. På södra och centrala Manhattan reser sig många höga skyskrapor med kontor.

Under 1800-talet och 1900-talet har människor från hela världen flyttat till New York. Många har samlats i områden med människor från samma ursprungsland. På Manhattan finns till exempel Chinatown och Little Italy samt Harlem där många svarta och personer med latinamerikansk bakgrund bor. I Brooklyn ligger Little Odessa där en hel del ryssar hör hemma.

I New York arbetar många på banker, försäkringsbolag eller börser. Andra jobbar med media, till exempel på bokförlag och tidskrifter. Hamnen är en av världens största även om man har flyttat en del av trafiken till hamnar i närheten. Många pendlar till jobbet med tunnelbana och buss.

Det är svårt att få någonstans att bo och hyrorna är höga. Ofta bor man i gamla och slitna hyreshus. Staten Island anses vara ett fint område att bo medan stora delar av Bronx är slumområden. I vissa stadsdelar är många människor arbetslösa, och det är vanligt med droger och våld.

Om man tar en båttur runt Manhattan kan man se öns berömda skyline, alltså siluetten mellan skyskraporna som reser sig mot himlen. Empire State Building är en berömd skyskrapa liksom ”FN-skrapan” där FN har sitt högkvarter. Man kan också se Frihetsstatyn på den lilla ön Liberty Island.

Bakom skyskraporna döljer sig den stora parken Central Park. Längs parkens ena sida går The Museum Mile. Det är en sträcka med mängder av stora museer, bland annat Metropolitan Museum of Art och Guggenheimmuseet där man går mellan våningar på en ramp som slingrar sig som en spiral.

På andra sidan Central Park är det musik som gäller. Lite längre söderut kan man vara med om andra typer av konserter eller se sportevenemang på Madison Square Garden. Här spelar New York Rangers ishockey och New York Knicks basket. Alldeles I närheten bjuds det på ännu mera underhållning. Där kommer man nämligen till den långa gatan Broadway, och lägst den finns mängder av teatrar.

Manhattan är känt för många utav sina byggnader. World Trade Center som också kallades ”Twin Towers” förstördes av en terroristattack 11 september 2001.

New York är som sagt en stad som har mycket att bjuda på, allt från de högsta skyskraporna till största hamnarna. Man kan aldrig vara uttråkad i en stad som New York City, det finns något för alla. 

New York är som sagt en stad som har mycket att bjuda på, allt från de högsta skyskraporna till största hamnarna. Man kan aldrig vara uttråkad i en stad som New York City, det finns något för alla.


1 kommentar:

  1. Jag tycker att texten är intressant och har en tydlig uppbyggnad, vilket underlättar för läsaren. Ämnet är intresseväckande och texten beskriver det grundläggande man behöver veta som turist i storstaden New York. Bra skrivet!

    SvaraRadera