torsdag 10 maj 2012

Katy Perry - a teenage dream

Vi har valt att skriva om den lovande kvinnliga artisten Katy Perry som med sin unika stil har tagit musikbranschen med storm. 2008 slog hon igenom med singeln I kissed a girl och efter det har hon bara klättrat uppåt på topp-listor världen över.

Karriären och meriter
Katheryn Elizabeth Hudson fick skivkontrakt hos Capitol Music Group år 2007 och det var i samband med detta som hon kom underfund med sitt artistnamn Katy Perry. Sedan dess har hon gått från klarhet till klarhet. Albumet One of the boys sålde platina och hon är även den första kvinnliga artisten som under ett och samma år haft med fem singlar på Billboard Hot 100. Katy har utsetts till årets artist, bästa liveframträdare och hennes video Firework fick även pris för bästa musikvideo på MTV EMA galan i Belfast 2011.

Några utav Katys mest kända och framgångsrika singlar är I Kissed a Girl (2008), California Gurls (2010), Teenage Dream (2010), Firework (2010), The One That Got Away (2011) och Part Of Me (2012).


Barndom
Katy föddes i Santa Barbara, Californien den 25 oktober 1984. Hon föddes som det andra barnet i en familj på fem och har både portugisisk, tysk, irländsk och engelsk härstamning. Båda hennes föräldrar var pastorer och Katy fick mellan åldrarna nio och sjutton år vara med och sjunga i kyrkan. Hon fick under sin barndom inte lyssna på sekulär musik, och lyssnade därför bara på gospel. Vid nio års ålder började hon repa låtar från kassettband som hon lånat utav sin äldre syster och utförde sedan numren för sina föräldrar. De föreslog att hon skulle ta sånglektioner vilket hon gjorde fram till att hon blev sexton.

Efter sitt första år på Dos Pueblos High School beslöt hon sig att lämna skolan för att jaga sina drömmar inom musikbranschen. Katy började vid nio års ålder repa låtar från kassettband som hon lånat utav sin äldre syster och utförde sedan numren för sina föräldrar. De föreslog att hon skulle ta sånglektioner vilket hon gjorde fram till att hon blev sexton.

Övriga intressen
Katy är mycket intresserad av dans och när hon var yngre så lärde hon sig dansa av erfarna dansare i en rekreationsbyggnad. Där började hon dansa bland annat Jitterbug, Lindy Hop och Swing. Hon är även mycket intresserad utav skådespeleri, en del av hennes släkt är även manusförfattare och regissörer. Hon har medverkat i serier och filmer som Simpsons, How I Met Your Mother och hon har även lånat ut sin röst till Smurfan i filmen Smurfarna. 




Faktatext skriven utav Emmie & Emma.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar