torsdag 15 mars 2012

Amelie från Montmartre

Originaltitel: Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain
Regissör: Jean-Pierre Jeunet
Utgivningsår: 2001
Längd: 122 minuter
Språk: franska
Genre: komedi, drama, romantik

Amelie från Montmartre är en enastående film, som utspelar sig i den franska kulturstaden Paris. Filmen tar oss med på en resa genom den unga kvinnan Amelie Poulains speciella liv, från barndomens utanförskap till det dystra vuxenlivet. Amelie bestämmer sig för att förbättra livet för personerna i sin närhet och inser snart att hon även måste våga förändra sitt eget liv - för att bli lycklig. Filmen bjuder på tankefyllda detaljer, fantastiska miljöer och en spännande resa genom Amelies annorlunda liv.

I början av filmen presenteras personerna genom deras speciella egenskaper och manier. Amelies pappa tycker om att tömma verktygslådan, städa den noggrant och sedan lägga tillbaka allt igen. Amelies mamma tycker om att tömma handväskan, städa den noggrant och sedan lägga tillbaka allt, strukturerat, igen. Amelie gillar att lägga märke till de små detaljer ingen annan ser, stoppa händerna i säckar med bönor eller att plocka stenar att kasta smörgås med. Hennes föräldrar förstår sig inte på sin dotter och tycker att hon uppför sig konstigt. Hennes pappa arbetar som läkare och tror att hon har hjärtfel, vilket resulterar i att hon inte får gå i skolan utan undervisas i hemmet av mamman. Hennes mamma arbetar som lärarinna och tror att dottern är dum. Amelie är varken sjuk eller dum, men genom hennes föräldrars uppfattning växer hon upp som ett mycket ensamt barn.
När mamman dör genom en olyckshändelse blir Amelie ännu mer isolerad. Pappan sjunker in i en depression och försjunker i tyst saknad efter sin hustru. Istället förgyller Amelie sin ensamhet genom sin längtan och sina drömmar.
En helt ny värld öppnar sig för Amelie när hon flyttar hemifrån och börjar arbeta på ett kafé i Paris. Från sin simpla boning, i stadsdelen Montmartre, kan hon höra alla storstadens ljud och hon brukar ibland underhålla sig med att sitta på taket, där hon kan blicka ut över Paris och alla dess människor. Amelie betraktar även sina grannar och kunderna på hennes arbetsplats. Hon brukar fantisera om deras liv och njuter av att bilda sig en egen uppfattning.
En dag hittar Amelie ett gammalt plåtskrin bakom en kakelplatta i hennes badrum. Skrinet innehåller minnen och dyrbarheter, från ett barn som en gång bott i lägenheten. Amelie spårar upp ägaren, som nu är vuxen, och återlämnar asken, utan att ge sig till känna. På avstånd iakttar hon med vild förtjusning hur hans liv förändras efter att han återfått det bortglömda skrinet. Amelie börjar nu som sitt kall i livet att förändra andra människors liv.
Under Amelies gärningar är hon hela tiden anonym, medan hon ser till att sina medmänniskors liv förbättras, om de har förtjänat de, eller försämras, om de har förtjänat det. Dessa gärningar fortskrider tills Amelie en dag träffar den unge mannen Nino. Amelie får upp tycket för honom och inser snart att hon blivit förälskad. Den stora frågan är: kommer verkligen Amelie våga ta steget att unna sig själv något så stort som kärleken?

Jag tycker att denna film är helt fantastisk. Den ger ett konkret exempel på perfektion och jag föll för filmen i första ögonkastet, rent ut sagt.
Filmen är finurlig, tankefylld och visar alla de små detaljer man ofta inte tänker på, men ändå känner igen sig i. Det jag gillar med filmen är Amelies speciella karaktär, den franska miljön och den vackra, välanpassade musiken. Filmen är lite av den filosofiska varianten, men har ett gott budskap och sunda värderingar. Jag tolkar budskapet som att även små, obetydliga detaljer kan leda till stora förändringar i ens liv och att man ibland måste unna sig själv saker för att bli lycklig.
Avslutningsvis vill jag säga att jag vill rekommendera filmen till alla er som gillar annorlunda och speciella filmer, med en fin innebörd. Jag ger filmen Amelie från Montmartre betyget 5 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar