torsdag 5 april 2012

Låt elever sticka ut

Idag så finns det många kontraster i elevernas sätt att klä sig. Frågan är om detta är en positiv eller negativ sak. Behöver man införa skoluniform för att minska mobbningen, eller ska man låta eleverna hitta sin egen identitet genom sin klädsel? Vi ser både för- och nackdelar i frågan om skoluniform.

Många människor tycker att skoluniform är en bra ide eftersom det skulle kunna minska mobbningen och även stärka skolandan, men vi ser även problem i denna faktorn. Ungdomar idag är väldigt måna om att hitta sin egen identitet och de vill gärna vara självständiga. Om man införde skoluniform tror vi att eleverna ändå hade anpassat kläderna efter den stil som de har, då är det i princip onödigt eftersom det skapar tillfälle till mobbning.

Forskning visar att ungdomar i tonåren söker vägar för att hitta sig själva och därefter skapa sin egen stil. Tack vare alla olika stilar på människor har vi nu emo, fjortis, punk med fler. Att sedan bara sänka eleverna blir fel, man kan inte först uppmana ungdomarna till att hitta sig själva och sedan sänka dem igen med att ta bort stilen de valt. Även om vissa ungdomar idag "missbrukar" chansen att klä sig fritt, genom att visa mer hud jämfört med förr, så borde inte alla straffas. Det borde vara ett val som är upp till var och en att avgöra vad man vill ha på sig. För om vissa tjejer vill visa mycket hud så är det sedan deras problem att de blir kallade olika ord som förknippas med deras klädstil. Man är ju inte dum bara för att man har mindre kläder på sig.
Detsamma gäller killars häng på byxorna. Bara för att det förr betydde att killen var sugen på sex så har dagens mode förändrats. Kolla på vilken skola som helst och du kommer ha svårt att hitta något kille som har byxorna vid naveln med skärp i och en skjorta instoppad.

I många fall är det inte ens ungdomens fel gällande vad personen bär utan världen som presenterar nya modestilar som kanske inte alltid är "drömklädseln" i äldres ögon. Dagens klädselproblem grundar sig trots allt i modevärlden och alla designers händer. Att modeller går lättklätta på olika catwalks runt om i världen är knappast något bra inflytande på ungdomarna. Därför borde man ifall nu inte elever ska få gå klädda hur de vill ändra om på andra ställen också.

Det vi vill komma fram till är att vi tycker att ungdomar ska få klä sig hur de vill just för att eleverna ska få hitta sig själva. Egen klädstil resulterar till ett steg närmare att hitta en go och användbar självkänsla. Låt alltså eleverna klä sig hur de vill.


1 kommentar:

  1. Jag håller helt med dig!

    Precis som dig så tycker jag att ungdomarna ska kunna klä sig fritt. Däremot så tycker jag ändå att det ska finnas en gräns, en person ska ju inte kunna komma nästan helt naken till skolan kanske, men att ha en egen stil är något helt annat.

    Jag tycker att det är viktigt att man ska kunna klä sig i den stil man vill. Om alla skolor skulle införa skoluniform så skulle man inte längre kunna klä sig som en individ och alla skulle vara likadana.

    Givetvis så kanske det är meningen att alla ska vara likadana, men vill verkligen alla vara likadana?

    Bra text du skrev!

    SvaraRadera