torsdag 26 april 2012

SIMNING


Simning är en sport där man tar sig fram i vattnet utan hjälpmedel. Man kan ta sig fram i vattnet på väldigt många olika sätt, men när man tävlingssimmar så finns det fyra olika simsätt.

En nybörjare lär sig bröstsim, då det är det minst komplicerade simsättet. När man simmar bröstsim så för man armarna fram och tillbaka mot kroppen, nästan som att man gräver en grop med armarna, och man gör en liknande rörelse med benen.

Det snabbaste simsättet är crawl eller frisim som det kallas då man tävlingssimmar. När man simmar crawl så ligger man på mage och kastar fram armarna en i taget samtidigt som man sparkar med benen. Ett annat simsätt är fjäril där man fortfarande ligger på mage och kastar fram armarna, fast man kastar fram armarna samtidigt nu istället, och benen kickar nu istället samtidigt uppåt och neråt i en delfinliknande rörelse.

Fjärilsim simmas mest bara av tävlingssimmare då det är det mest ansträngande och komplicerade simsättet. Det fjärde simsättet är ryggsim där man ligger på ryggen och för armarna bakåt en efter en och sparkar med benen.

Alla dessa simsätt använder man i alla fall när man tävlingssimmar. Crawl kallas som sagt frisim när man tävlingssimmar. Frisim innebär att man får simma exakt hur man vill, men eftersom crawl är det snabbaste simsättet så simmar alla det. Tävlingarna äger rum i en bassäng som är 25 eller 50 meter lång. De tävlande simmar på var sin egen bana bredvid varandra fram och tillbaka ett antal gånger beroende på hur långt de ska simma. Simningen går fortare på kortare banor, då simmaren tjänar tid i vändningarna.

Vändningarna i ryggsim och frisim är samma då simmaren gör en kullerbytta när man kommer till andra sidan kaklet och sen trycker ifrån sig från väggen med fötterna. Vändningarna i fjäril och bröstsim är också samma då simmaren slår i båda armarna i kaklet och sedan vänder sig om och sedan trycker ifrån sig under vattnet och sen fortsätter simma.

På tävlingar simmar man allt från 50 meter till 1500 meter. Man kan också tävla i en distans som heter medley där man simmar en sträcka av varje simsätt. Det är också väldigt vanligt att man tävlar i lag, vilket kallas att simma lagkapp. I en lagkapp så simmar man en sträcka var, och man är alltid fyra personer i ett lag. Om ett lag simmar medley så simmar man oftast ett simsätt var.

Simningen är en väldigt stor sport i Sverige, och några av de bästa simmarna i världen kommer från Sverige. Några exempel på världskända svenska simmare är Therese Alshammar och Stefan Nystrand. Det finns dock också väldigt många yngre simmare i Sverige som är bland de bästa i världen för sina åldrar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar