torsdag 5 april 2012

Gångarterna är inte allt.

I dressyren så är det mycket som skall stämma, ryttarens klädsel skall vara korrekt enligt Svrf, alla moment skall spikas på exakt rätt stället och viktigast utav allt är att ryttaren och hästen skall vara samspelta. Men idag hänger mycket utav slutresultatet på hästens gångarter, vilket gör att ryttarna med de hästar som inte är anatomiskt bygda för att kunna röra sig på det sättet hamnar längre ner på resultatslistan.

När hästen har bra gångarter och har ett lätt steg kan det också påverka att dommaren får en bra bild utav ekipaget och sätter ut poäng som ekipaget egentligen inte förtjänar, medans ett ekipage där hästen håller ett jämnt tempo med ett vanligt steg får mindre poäng trotts att de egentligen har utfört momentet bättre än det föregående ekipaget.


Även en häst med ett mindre "extremt" gångartsmönster skall kunna ha chans att få lika bra poäng som en häst som har en gång utöver det vanliga. Det finns vissa regler för hur momenten skall utföras för att få ett visst antal poäng, men det som jag vill få fram är att hästens gångarter inte skall påverka de moment där annan erfarenhet krävs. De hästar som har svårt för att länga skall ändå kunna få lika bra poäng i de andra momenten som de hästar som kan länga.

Min ide är att man skulle kunna anordna tävlingar där man inriktar sig mer på ryttaren och samspelet, och mindre på hästens gångarter. Alla skall kunna ha en chans utan att gångarterna tar över bedömningen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar