torsdag 5 april 2012

Stoppa GMO-tekniken innan det är för sent

Genom genteknikens utveckling har vi idag möjligheten att tillföra djur och livsmedel främmande DNA, med hjälp av GMO-tekniken. GMO – genetiskt modifierade organismer – är organismer som fått förändrad arvsmassa. Vi anser att denna manipulering är skadlig, eftersom man bör låta naturen ha sin egen gång. Provtagningar visar spår av GMO i 98 % av våra livsmedel, genom att smittan sprids med GMO-pollen mellan odlingsfält via vinden.

Genetiskt modifierade grödor har funnits på världsmarknaden i närmare 10 år. Den vanligaste användningen av denna teknik är att tillföra gener från en jordbakterie till växter för att växterna ska klara insektsangrepp och bekämpningsmedel. Denna typ av genteknik används också till att ta fram grödor, med bättre näringsinnehåll. De största genmodifierade grödorna i världen är bomull, majs, raps, ris och soja. Bakgrunden till framställningen av gentekniken är att man vill producera mer mat och därmed minska världssvälten – men är verkligen denna genteknik bra då man inte kan vara säker på dess konsekvenser?

Genmodifierade grödor är varken lösningen på världssvälten eller jordbruksproblemen. Erfarenheter och forskning visar istället hur gentekniken skadar djur och natur. För det första visar forskning på möss skrämmande resultat, då det visar på infertilitet, sjukdomar och missbildningar. Detta visar på att det inte är hälsosamt att använda gentekniken, eftersom den förändrar arvsmassan hos djur på ett negativt sätt.

För det andra ökar användningen av bekämpningsmedel, genom att bönderna i U-länderna inte har råd att ta hand om sitt jordbruk och därmed tvingas köpa bekämpningsmedel av större företag. Bekämpningsmedlen skadar i sin tur växterna och dödar all växtlighet utom den genmodifierade grödan. Dessutom drabbas lantarbetarna, som producerar foder till våra djur. De kommer in i skuldfällor från stora kemiska företag och utsätts för enorma risker av de hälsofarliga bekämpningsmedlen, vilket försämrar deras egen livsmedelsförsörjning.

För det tredje förökar sig både djur och växter, vilket resulterar i att den genmodifierade smittan sprids. När smittan väl tagit sin start är det svårt att vrida tillbaka klockan och rätta till problemet. Denna smitta kommer därför att ta sig in i det naturliga ekosystemet och vanliga djur- och växtarter riskerar att försvinna. Charles Darwin sa en gång ”Survival of the fittest” och menade då att det är de starka organismerna som överlever i naturen. Därför är det stor chans att de genmodifierade grödorna och djuren tar över och slår ut våra ursprungliga arter.

Avslutningsvis anser vi att gentekniken bör stoppas innan det är för sent att rädda vårt ekosystem. Istället bör man effektivisera jordbruket på naturlig väg och börja samarbeta med naturen.

Av: Jennifer, Nikita & Savannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar