torsdag 5 april 2012

Ett Spel man inte glömmer bort

Original titel: Amnesia: The dark Descent
Skapare: Frictional Gaming
Speltid: 12-24 timmar
Språk: Engelska
Genre Skräck,Pussel

När jag först testade spelet ”Amnesia” var jag kritisk. Jag hade hört att alla som spelat spelet kallade det ”Det läskigaste spelet genom tiderna” och jag var road av tanken att man kunde bli rädd för ett spel. När jag sedan testade spelet var allt som de sagt med spelet sant. Man satt med ett hoppande hjärta genom hela spelet och ibland blev du så rädd att du fick pausa spelet och ta en paus från datorn för att kunna lugna sig. Handlingen var så bra skriven att när du blev riktigt inne i spelet blev du ännu mer rädd när något hände. Den skärrande musiken och de skrapande ljuden skapade de även en känsla av att något hela tiden följde efter dig och skulle hoppa fram varje sekund

Spelet börjar med att du vaknar upp i ett relativt ljust rum med stenväggar som ger dig ett direkt intryck av att du är i ett slott. Du vet inte vart du är eller vem du är och det som först får din uppmärksamhet är ett spår av blad av rosor. Du börjar följa efter spåret och hittar direkt en av de viktiga sakerna du behöver i spelet: ”Tinderboxes” som gör att du kan tända ljus i mörka rum för att kunna hitta bättre. Det går fort uppför dig att det är något mystiskt i slottet. Dörrar blåser upp utan någon källa av vind, fotsteg kommer ifrån tomma rum och statyer flyttas utan att någon rör dom. När man ser dessa fenomen sänks ditt förstånd som gör att du börjar vackla och se oklart. Ditt förstånd kan du öka genom att klara pussel och komma ut ur rum.

Efter ett tag hittar du ett rum där det ligger en lapp, en lykta och två flaskor olja. På lappen står det att du heter Daniel och att du druckit en glömskedryck som han bara förklarar genom att säga att det var en nödvändig handling. I brevet står det även att man är fast i det gamla slottet Brennenburg och att ägaren av slottet är en grym mördare. Därför ber han sitt framtida jag att döda greven.

När man sedan börjar utforska det stora slottet börjar röd massa växa ut ur rummet som gör du börjar förlora din hälsa som du lätt kan få tillbaks genom Laudanum som du kan hitta lite över allt av i huset. Med hjälp av din lykta kan du ta dig igenom ställen som du ej kan tända med dina eldon, dock måste din lykta fyllas på med olja som också ligger lite här och var i huset. Du kan även fylla på din olja i oljetankar som är utplacerade på gömda platser i slottet.

Genom Spelets gång kommer du att hitta utrivna sidor ur Daniels dagbok som berättar om en expedition till Algeriet där han blev instängd i en pyramid. Där inne nuddade han en kula sm gjorde att han överlevde att sitta där i flera timmar. Efter det får Daniel veta genom Greven Alexander att han har dragit över sig en förbannelse som gör att alla han tar kontakt med dör, och att han tillslut skulle möta samma öde. Greven erbjuder att hjälpa honom om han kommer till hans slott.

När du går runt i huset kommer du även bli attackerad av gastar som kan undvikas genom att du gömmer dig i hörn eller garderober. När du ser dessa monster sänkts ditt förstånd extremt. Du får också flashbacks är du går igenom korridorer där monster hänger där du får veta mer vad greven och Daniel gjorde i slottet

Enligt mig är det ett av de bästa spelen jag spelat och spelets hållbarhet är oändlig på grund av att andra personer som spelar det kan göra sina egna slott som man ska rymma ifrån. Dock är den första storyn kort och man klarar den ganska snabbt om man inte får panik. Jag tycker spelet är lyckat och jag hoppas från mer av spel tillverkaren.
Jag ger det 4 av 5 katter

1 kommentar:

  1. Fruktansvärt bra spel!Bra förklarat. Finns inget negativt att kommentera.
    Du får 9/10 stjärnor.

    SvaraRadera